Perquè pugui ser entesa, la informació que publiquin els ajuntaments ha d'atenir-se als principis de l'accessibilitat (presentar-se d'una manera ordenada i lògica), interoperabilitat (poder-hi accedir des de diversos mitjans) i reutilització (que permeti tornar a utilitzar-se en sistema públic).
Dret a l'accés de la informació pública dels ajuntaments
Es regeix pel mateix principi que l'article 105.b), pel qual tothom té accés a la informació de les administracions. Per a aquest dret i els seus límits, també és aplicable la normativa autonòmica. Aquest dret es pot limitar quan aquesta informació perjudiqui la seguretat nacional, la defensa, les relacions exteriors, la seguretat pública; la prevenció, investigació i sanció dels il·lícits penals, administratius o disciplinaris; els interessos econòmics i comercials, la política econòmica i monetària, el secret professional i la propietat intel·lectual i industrial o la protecció del medi ambient, entre d'altres.
En tot cas, aquesta limitació s'haurà de justificar. En aquesta informació també cal protegir les dades personals. A més, els ciutadans tenen dret a presentar sol·licituds d'accés a la informació.
Encara podríem donar més detalls del funcionament de la transparència institucional als ajuntaments. Però, ara que saps que es basa en la llei 19/2013, la pots consultar per conèixer els aspectes que t'agradaria ampliar.
Vols conèixer més informació sobre la transparència?
Consulta els següents enllaços:
Què és el portal de transparència?