La transparència, a més de verificable, és mesurable i avaluable. El Consell de la Transparència realitza una verificació de compliment de les obligacions previstes a la llei, i també les comunitats autònomes poden tenir lleis que permetin observar si es compleix la transparència a cada ajuntament, així com hi pot haver detalls sobre això a l'ordenança de l'ajuntament.
Per exemple, els ajuntaments poden implementar portals de transparència com el de l'Administració de l'Estat facilitant i col·laborant amb el ciutadà en l'exercici del dret d'accés a aquest. Dos bons exemples són el portal de transparència de l'Ajuntament de Madrid o el de l'Ajuntament de Barcelona.
També hi ha associacions de caràcter privat (com Transparència Internacional) que poden avaluar la transparència d'un ajuntament de diferents maneres, fent mesuraments que permeten comparar els nivells de transparència entre diferents ajuntaments o altres administracions públiques. Per exemple, elaborant rànquings que generen una dinàmica de competitivitat entre les organitzacions analitzades. L'experiència ha demostrat que aquestes formes de mesurar han provocat un avenç important en els nivells de transparència a les administracions públiques.
Així, Transparència Internacional Espanya avalua del nivell de transparència de les institucions públiques, a través de les dades i la informació que fan pública a la seva pàgina web. A més, propicia i impulsa la transparència i l'augment de la informació que els ajuntaments ofereixen a la població i a tota la societat.
Els certificats de transparència
Hi ha certificats que valoren i certifiquen la transparència, de la mateixa manera que es pot fer amb la qualitat. De passada, és una forma excel·lent de verificar la transparència.
Aquesta avaluació la poden fer tant el Consell de la Transparència i Bon Govern, com altres entitats públiques com, per exemple, l'Agència d'Avaluació i Qualitat o també AENOR o la FEMP.