Més informació

Miquel:  619 83 73 50

David:  629 16 20 32

Per què és important la transparència a l'administració pública?

En política, quan parlem de transparència, ens referim al fet que la informació i tot el que es refereix al conjunt d'actuacions que exerceix l'administració pública, està a l'abast i a disposició de la ciutadania, perquè pugui avaluar-los i prendre partit en el seu exercici de la democràcia. És per aquesta raó que aquest terme és considerat un dels tres pilars fonamentals de govern obert, juntament amb la participació i la col·laboració.



En l'exercici de claredat de l'actuació política, intervenen dos actors protagonistes la funció  la importància de: els poders públics i els seus representants polítics per una banda, i la ciutadania per l'altra. Perquè el sistema democràtic funcioni com cal, tots dos han d'exercir correctament el seu paper. Vegem en cada cas, quin és.

Per què és important la transparència en l'administració pública?
Per definició, l'actuació de l'administració pública ha de ser impecable. Així ho dicta la Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern. Segons resa l'Art. 1, "Aquesta llei té per objecte ampliar i reforçar la transparència de l'activitat pública, regular i garantir el dret d'accés a la informació relativa a aquella activitat i establir les obligacions de bon govern que han de complir els responsables públics així com les conseqüències derivades del seu incompliment".

Totes les decisions que l'Administració prengui en favor d'una actuació determinada, han d'estar a disposició de qui vulgui realitzar qualsevol consulta. Així doncs, les diferents administracions, des de l'Ajuntament més petit fins als diferents ministeris que formen el Govern, i els organismes de l'Estat, de sotmetre a l'anàlisi de la ciutadania totes les actuacions, especialment, les que es refereixen a la gestió dels recursos econòmics i les decisions que prenen els seus responsables.

Per la seva banda, la ciutadania ha d'exercir el seu dret al control de l'Administració i per això, l'accés a la informació, és primordial. És així com els ciutadans poden exigir el compliment de les normes que donen fonamenti a la gestió d'un bon govern. Aquestes actuacions són les que converteixen l'Administració en un ens proper, fiable i transparent.

Això va a favor de totes les parts, ja que, com més translúcida es mostri l'Administració, més confiança despertarà en la ciutadania, ja que elimina la idea de secretisme i reserva en les seves actuacions. A més, també afavoreix el caràcter democràtic i de participació en la presa de decisions, que està a la base del sistema democràtic, ja que les dades que obté la ciutadania són fiables.

Ara bé, ¿com pot el ciutadà accedir a l'enorme quantitat d'informació que l'administració pública genera diàriament? L'Administració electrònica és la resposta a aquesta pregunta.