L'exposició al frau digital, evita-ho!
Aquests moments en el que estem més exposats als entorns digitals, ens hem d'assegurar d'estar protegits davant de fraus digitals. El teletreball ha estat una peça clau i una oportunitat per a treballadors i empreses per afrontar la situació i seguir treballant.
Aquesta oportunitat del teletreball és una peça clau per a tercers, ja que els possibles fraus digitals poden augmentar. L'escletxa de seguretat o comportaments no adequats a l'hora de consultar informació rebuda poden suposar un problema per als nostres dispositius i la informació i personal i professional.
Quins són els principals fraus digitals amb els quals em puc trobar?
Els atacs digitals més comuns s'inicien amb una suplantació de la identitat d'una possible empresa o contacte per a la persona. Davant d'aquesta situació de suplantació, es demanen dades de forma urgent limitant a la persona a cometre un error accedint a donar les dades. A continuació es mostren els fraus digitals més comuns amb els que et pots trobar a l'hora de rebre informació:
- Phishing: en aquest cas se suplanta la identitat a través del correu electrònic tot dient que són una empresa de confiança i demanen informació personal com el número de compte bancari o altres contrasenyes personals. En el cas que rebis un email sospitós d'una marca, encara que sembli de confiança, primer comprova si és real trucant a la companyia. En cap cas donis les teves dades quan creguis que no és fiable aquesta forma de demanar-te dades personals importants.
- Smishing: en aquest cas ens trobem en una situació molt similar al phishing. La diferència es troba en el format, ja que l'smishing es basa en SMS/ missatges de text que et demanen informació personal. En aquest cas també cal primer contrastar la informació demanada abans d'accedir a aportar les dades que et demanen.