L'Agència Catalana del Consum ha impulsat una campanya divulgativa que, prenent el format tradicional de l’auca, vol fomentar la compra de productes locals i la contractació de serveis en establiments de proximitat durant el Nadal. També vol fomentar un consum més responsable, conscient, solidari, segur i sostenible.
Els consells de l’auca són:
- Planifica les compres: fes una llista d’acord amb el teu pressupost i compara preus en diversos establiments.
- Afavoreix el consum de proximitat: d’aquesta manera reforces l’economia local i contribueixes al creixement del nostre país.
- Evita malbaratar aliments: planifica els àpats, compra el menjar en quantitats adequades i ajusta les racions a les persones que sereu.
- Compra joguines segures: revisa que tinguin la marca CE i evita aquelles que fomentin actituds violentes o que impliquin distincions sexistes.
- Redueix el volum de residus: evita envasos i embolcalls innecessaris fets de materials no renovables o recicla’ls.
- Conserva els tiquets de compra: són la teva garantia i els necessitaràs si has de reclamar.
El consumidor en el context de la COVID-19
L’estudi Impacte de la crisi COVID-19 en els hàbits de consum a Catalunya indica que la crisi ha accelerat tendències com ara la preferència pels comerços locals i socialment responsables, per la compra de productes saludables de forma conscient i una clara reducció en el malbaratament d’aliments.
Sobre les compres online
Les compres a través de la xarxa generen tant CO2 i òxids de nitrogen com 400.000 cotxes durant tot un any. Per aquest motiu, s'impulsa aquesta campanya per sensibilitzar la societat, i especialment les persones joves, sobre les conseqüències mediambientals associades al comerç electrònic i fomentar, així, un model de comerç sostenible.
Fem algunes reflexions com:
- Serem al lloc d’entrega, per evitar així un desplaçament innecessari?
- Segur que necessitem que la comanda arribi avui mateix?
- Tenim una alternativa de proximitat?
En els darrers anys, la importància del comerç electrònic ha augmentat notablement, i amb la situació generada per la pandèmia, encara s’ha incrementat més. A Catalunya, cada segon es fan 3 lliuraments.
Quan comprem a través d’internet, estem assumint uns costos ambientals dels que sovint no en som conscients.
Informació oficial de Gencat.cat