Més informació

Miquel:  619 83 73 50

David:  629 16 20 32

Peritatge informàtic: què és i per a què serveix?

Aquest tràmit s'accepta com a prova judicial.

El pèrit informàtic és una persona que té coneixements informàtics, així com la titulació d'enginyer informàtic, i informa al jutge, sota jurament de dir la veritat, sobre qüestions litigioses que es relacionen amb el seu saber o experiència.

Les qüestions que ha d'aclarir el perit informàtic forense són definides en l'objecte del dictamen pericial informàtic a emetre.

Què és la prova digital o prova pericial informàtica?

En els procediments judicials un dels mitjans probatoris que està adquirint major protagonisme és la prova digital o prova pericial informàtica.

L'augment de l'ús de la prova digital està lligat a l'ocupació generalitzada de les comunicacions i els instruments tecnològics.

La Llei d'Enjudiciament Civil en el seu article 299.2 enumera entre els mitjans de prova de què es podrà fer ús en un judici:

"...els mitjans de reproducció de la paraula, el so i la imatge, així com els instruments que permeten arxivar i conèixer o reproduir paraules, dades, xifres i operacions matemàtiques portades a terme amb fins comptables o d'una altra mena, rellevants per al procés".

Tot i que la nostra legislació processal no es refereix expressament a la prova digital o electrònica, aquesta integra tots els mitjans de prova que preveu l'esmentat article de la LEC.

Podem definir la prova digital com la informació obtinguda o transmesa a través d'un mitjà electrònic o dispositiu digital que serveix per acreditar l'evidència d'un fet de rellevància a qualsevol ordre jurisdiccional.

És a dir, la informació que estigui emmagatzemada o sigui transmesa mitjançant un mitjà o suport electrònic.

Com a exemples de prova digital podem citar: un correu electrònic, una base de dades, pàgina web, discs durs d'ordinador, entre d'altres.

Tipus de proves pericials informàtiques

Un informe pericial informàtic és una prova molt útil per resoldre casos de múltiples tipologies. A continuació, s'expliquen alguns casos on normalment s'utilitza el peritatge informàtic:

- Autentificar qualsevol tipus de prova informàtica de la que es vulgui fer ús en el procés judicial.
- Defensa per un delicte informàtic. Contra una pericial informàtica l'objecte de la qual és defensar-se de l'acció per la qual una persona és acusada.
- Cadena de custòdia i anàlisi forense d'ordinadors en processos judicials i identificar qualsevol indici informàtic que es vulgui presentar en el sumari.
- Aclarir qualsevol qüestió tècnic-informàtica que es trobi a les actuacions del procediment.
- Perícia en la suplantació d'identitat a xarxes socials.
- Certificar una imatge amb validesa judicial.

Prova pericial informàtica per autentificar un correu electrònic

Des de fa un temps els correus electrònics són proves en procediments judicials. No obstant això, perquè un correu electrònic pugui considerar-se com a prova ha de complir els requisits següents:

- Hem de tenir accés al correu electrònic en suport electrònic. No s'hauria de presentar un correu només en paper. Un correu electrònic presentat en paper no ofereix garantia com a prova.
- Perquè el correu electrònic no pugui ser impugnat per la banda contrària, cal que sigui autentificat per un pèrit informàtic amb titulació oficial. L'autenticació del correu es realitza mitjançant el dictamen pericial informàtic.

Prova pericial informàtica davant la competència deslleial per part d'un empleat

Un treballador no pot prestar els seus serveis a diversos empresaris si s'ha pactat la dedicació plena mitjançant una compensació econòmica.

Competència deslleial és un terme que convé explicar més detalladament per saber quan un empleat està cometent aquest delicte.

- Quan l'empleat realitza tasques laborals de la mateixa naturalesa o branca productiva per a tots dos empresaris.
- Si el treballador no té el consentiment de l'empresari.
- En el moment que es produeixi un perjudici (dany moral o material) real o potencial. També es pot cometre delicte quan el treballador realitza una activitat que pugui incidir en l'activitat de l'empresa.
- Aprofitament dels coneixements adquirits en una empresa per donar servei a una altra. El desviament de clientela també és considerat concurrència deslleial. Això és així perquè l'empresa ha facilitat uns mitjans al treballador per obtenir aquests coneixements, professionalització i clients i el treballador els està aprofitant a favor seu perjudicant l'activitat de l'empresa que els va posar a la seva disposició.
- També és així atès que el treballador està donant prioritat al seu propi interès oferint serveis simultanis a la competència i deixant a un segon pla a l'empresa empleadora.
- Una altra forma d'incidir en competència deslleial és quan s'està operant no només a la mateixa branca productiva, també passa quan es creen societats que actuen en el mateix sector en què opera l'empresa per a la qual es treballa.
- A més, és considerada competència deslleial un perjudici futur o potencial, és a dir, si l'empleat constitueix una societat que realitzarà activitats de la mateixa branca productiva o en el mateix sector, tot i que quan l'ocupador ho detecti no s'hagi començat a realitzar l'activitat, en un futur sí pot afectar a l'empresa de l'ocupador.

Ja sabem detectar si un empleat està incorrent en competència deslleial, però mitjançant quines vies podríem demostrar-ho?

Aquí és quan entra en joc el peritatge informàtic. Un pèrit informàtic, mitjançant la prova informàtica, pot informar sobre qualsevol qüestió litigiosa.

Què fer davant la competència deslleial? Una anàlisi pericial informàtic

Quan se sospita que aquest tipus d'activitats s'estan realitzant és necessari efectuar una anàlisi de la situació i una investigació pericial informàtica que s'ha de fer per un pèrit informàtic professional. Un pèrit informàtic pot aclarir els fets i arribar a explicar què ha passat, quan va començar a realitzar-se, com es realitza, etc.

 

Font: peritoinformatico.es