Més informació

Miquel:  619 83 73 50

David:  629 16 20 32

El què necessites saber sobre la bateria del portàtil

Aspectes a tenir en compte per utilitzar-la degudament.

La bateria dels portàtils és una part fonamental pel seu correcte funcionament, per aquest motiu mai està de més saber com funcionen i com allargar la seva vida el màxim possible.

A l'igual que els éssers vius necessiten una ingesta de nutrients al dia per mantenir les funcions vitals, el funcionament dels aparells electrònics depèn de l'energia que els subministren les bateries.

Algun dia, tal com pronostica des de fa dècades la ciència-ficció, podria arribar el moment en què éssers humans i màquines compartim font d'alimentació, encara que per ara el transhumanisme no ha arribat a tal nivell.

Tornant a l'any 2020, tot i que la tecnologia d'aquests components hagi evolucionat, encara arrosseguen alguns mites pel que fa al seu funcionament i manteniment. Per separar la ciència del folklore hem recopilat algunes de les creences més esteses, a més d'altres consells que allargaran la vida útil de les bateries.

Com pc de sobretaula

Puc tenir sempre endollat ​​el portàtil? Hauria de treure la bateria si estarà molt de temps endollat? Molts dubtes dels usuaris de portàtils corresponen al seu ús com a PC de sobretaula. La teoria diu que els portàtils poden romandre endollats tot el temps sense suposar un perill per a l'usuari i sense patir sobreescalfament, encara que si hem d'utilitzar algun programa que consumeixi molts recursos o destinar el pc en si només per jugar, el millor seria comptar amb una base de refrigeració.

El problema d'aquesta pràctica seria la degradació que pot suposar per a la bateria, la qual dependrà de cada model i fabricant. L'ideal seria evitar que aquesta estigui sempre connectada, cosa fàcil per als portàtils que tenen l'opció d'extreure-la, una característica que no comparteixen el 100% dels ordinadors del mercat.

S'extreu quan marqui el 100% de càrrega?

No, la clau estaria en mantenir la càrrega entre el 20 i el 80%. Aquesta regla, aplicable també a tablets i smartphones, reduirà la degradació de les cel·les de ions de liti de la bateria. El mantenir el portàtil amb la bateria sempre connectada es traduiria en una reducció progressiva de l'autonomia. Si l'hem de tenir col·locada, l'ideal seria adquirir l'hàbit de desconnectar el portàtil quan la càrrega arribi al 80% i endollar quan baixi del 20%, evitant forçar l'ús de la bateria per sota del 15%.

Això no treu que de tant en tant es pugui descarregar del tot i carregar-la al 100%. Una cosa recomanable segons diversos experts de serveis tècnics, que suggereixen aquesta pràctica almenys una vegada a l'any.

La bateria sempre es degradarà

Males notícies, ja que facis el que facis el portàtil anirà perdent autonomia, encara que seguint els consells anteriors reduirem la velocitat de degradació de la bateria, allargant el moment en què aquesta deixi de funcionar.

En alguns models la bateria no és extraïble, per la qual cosa caldria endollar i desendollar seguint els consells anteriors, un detall a tenir en compte a l'hora de comprar un portàtil. No obstant això, si s'ha d'extreure la bateria per guardar-la, la regla dels percentatges és la mateixa, la càrrega sempre entre el 80 i el 20%. Encara desconnectada, aquesta es degradarà, per la qual cosa aconsellem també endollar-la de tant en tant per assegurar-se que es manté en aquest rang de càrrega.

No oblidis la bateria al calaix

Encara que soni repetitiu, tot i que retirem la bateria a un 70%, desconnectada té una taxa d'autodescàrrega, de manera que si ens oblidem d'ella durant massa temps ens arrisquem a tenir un simple trasto. Per què? Una bateria pot patir una descàrrega profunda de la qual podria no recuperar-se. Les bateries de ions de liti tenen un circuit de protecció que evita que es tornin inutilitzables si es sobredescarreguen.

Com si fos un desfibril·lador, els carregadors disposen d'un sistema que s'aplica una petita càrrega impulsora de durada molt curta, però de gran voltatge, que activa el circuit de protecció. Si detecta que una de les cèl·les ha començat a carregar-se, l'inici de càrrega continuarà de forma habitual i haurem 'despertat' la bateria del portàtil de la seva letargia, encara que això no sempre funciona.

Obsessió pels percentatges

El 0% de la bateria que marca el portàtil no vol dir que aquesta estigui completament descarregada, ni tampoc al mínim marcat pel fabricant de la bateria. Per evitar perills, passa el mateix amb el 100%, perquè en aquests extrems hi ha riscos. Per sota la bateria podria quedar inutilitzada i per sobre presentaria un risc per a l'usuari. Depenent del fabricant i la seva química interna, tenen un voltatge mínim, un mitjà, i un topall.

D'altra banda, hi ha el circuit de càrrega del portàtil. Cada empresa té els seus propis algoritmes, sent uns més saludables que altres per a les bateries i oferint una major o menor velocitat de càrrega.

Si parlem de conceptes, n'hi ha dos a tenir en compte. L'estat de càrrega (SOC), percentatge que representa la capacitat màxima, i la profunditat de descàrrega (DOD), percentatge que representa la descàrrega màxima. Si aquest últim indicatiu supera el 80%, suposaria que la bateria ha entrat en la fase de descàrrega profunda com s'explicava anteriorment.

La calor és el seu enemic

La calor afecta directament a la vida útil de les bateries i condiciona el seu funcionament, podent-les convertir en petits explosius, una cosa que a part de ser escandalosa i deixar imatges per a la posteritat, ha provocat moltes devolucions.

D'acord amb Battery University, l'ús d'equips en llocs que superin els 30 graus de temperatura pot tenir conseqüències per a la seva vida útil. "Els aparells electrònics pateixen el mateix estrès quan s'exposen a la calor que quan se'ls sotmet a una càrrega d'alt voltatge".

La temperatura incideix de manera directa al rendiment de les bateries, de manera que aconsellem que el lloc on es guarden després de la seva extracció sigui fresc i sec. Per protegir-les de la brutícia i la pols, les bosses amb tancament hermètic són la millor solució i tapar amb cinta aïllant els terminals metàl·lics, pot evitar conductivitat accidental o curtcircuits.

Per què les bateries odien tant la calor? La raó té a veure amb els electròlits que omplen els espais entre les capes d'òxid de liti i cobalt i les de grafit, evitant que els dos components es toquin. Això és el que travessen els ions de liti quan es desplacen entre les dues capes, de manera que és bastant important per a l'estructura de la bateria.

A altes temperatures, aquests electròlits es comencen a descompondre, el que fa que la bateria es degradi en el transcurs d'uns centenars de cicles de càrrega. Per exemple, això és un problema molt important per a les bateries de vehicles elèctrics, que sovint passen gran part del dia al Sol. No obstant això, si no es té pensat treballar cada dia des d'una platja, mantenir la bateria del portàtil a temperatura ambient resultarà bastant senzill.

El fred és el seu aliat

Utilitzar la bateria a baixes temperatures i mantenir-la freda és molt millor per a la seva vida útil. Igualment, es recomana no sobreescalfar els equips mentre s'estan carregant i no deixar-los al Sol dins d'un cotxe.

A temperatures molt baixes, un estil a treballar a l'exterior a Sibèria, el rendiment del portàtil podria alentir-se. Els ions de liti es mouen més lentament amb temperatures molt fredes, significant que la bateria podria no ser capaç de proporcionar energia suficient als components. No obstant això, el canvi generalment és lleu i no està relacionat amb cap dany permanent.

Malgrat el que es digui en alguns fòrums, emmagatzemar les bateries al congelador no és una gran idea. La condensació pot provocar corrosió en els contactes i en el segellat. No obstant això, sí que és cert que aquesta tècnica ha pogut solucionar un cas de bateria 'morta'. Alguns usuaris han explicat que bateries aparentment irrecuperables (component perfecte per experimentar perquè si no funciona no tenim res a perdre), després de passar 14 o 15 hores al congelador han tornat a la 'vida'.

El procés comporta ficar la bateria en una bossa segellada, treure-la i deixar que adquireixi la temperatura ambient abans d'introduir-la en l'equip i finalment, realitzar diversos cicles de càrrega completa.

El punt clau són els cicles de càrrega

La vida útil es mesura en cicles de càrrega. No hi ha un estàndard que englobi a tots els portàtils de mercat, però com a regla general, es quantifica com un cicle de càrrega quan recarreguem la bateria després de descarregar-se al voltant o per sota del 20%. Alguns fabricants com Apple afirmen que recarregar a partir del 50% comptaria només com a mig cicle de càrrega, estenent en el temps la vida útil del component.

Cal destacar que totes les bateries redueixen la seva capacitat a mesura que els cicles de càrrega es van consumint. Segons l'anàlisi de Battery University, d'un 88-94% de capacitat inicial es va passar a un 73-84% després de 250 cicles de recàrrega.

Què passa si aconsegueixo el màxim nombre de cicles? Podrem seguir usant aquesta bateria però la reducció en l'autonomia serà notable i s'anirà agreujant amb el temps.

Cada portàtil és un món i cada un suporta un nombre de cicles de càrrega. A Apple ofereixen una estimació dels seus equips en quantitats que poden anar des dels 300 cicles als 1.000. Encara que no molts fabricants ho han deixat tan clar.

Des de la consola de comandaments podem fer-nos una idea de l'estat de la nostra bateria. Si executem "powercfg/batteryreport", al directori "C: WindowsSystem32battery_report.html" es crearà un report amb la capacitat original (Design Capacity) i l'actual (Full Charge Capacity).

Compte amb manipular els voltatges

No som Nikola Tesla ni el déu nòrdic del tro, per la qual cosa no és recomanable anar jugant amb els voltatges per augmentar els cicles de càrrega. Reduint el voltatge augmentarem el nombre de cicles però reduirem la capacitat de càrrega completa de la bateria. Segons Battery University, "cada reducció de 70mV en el voltatge de càrrega redueix la capacitat usable de la bateria en un 10%".

Compte amb els carregadors

No tots els carregadors són iguals i això podria tenir un efecte perjudicial en la durada i funcionament de la bateria. Els carregadors tenen tot tipus de controls que limiten la quantitat de corrent subministrada i deixen de carregar quan la bateria està plena, però alguns de marques blanques poden no tenir configuracions de seguretat tan rigoroses.

Si es subministra massa corrent a una bateria, podria significar l'eliminació de massa ions de liti i accelerar la degradació. Això no vol dir que tots els carregadors de marca blanca puguin ser perjudicials però potser és millor quedar-se amb un model oficial.

 

Font: elmundo.es