Més informació

Miquel:  619 83 73 50

David:  629 16 20 32

Com mantenir l'ordinador lliure de virus

Seguir aquestes recomanacions, t'ajudarà a minimitzar el risc.

L'avanç de la tecnologia, i sobretot d'Internet, ha portat al fet que els nostres ordinadors continguin cada vegada més informació sobre nosaltres, ja que els fem servir en més i més àmbits de les nostres vides. Gestions administratives, bancàries, i fiscals, entre d'altres, passen pels nostres navegadors; deixant un rastre que pot ser aprofitat per algú amb males intencions.

La proliferació de gadgets com càmeres, altaveus intel·ligents, càmeres web i smartphones també produeixen una gran quantitat d'informació sensible en forma de fotos, vídeos i enregistraments d'àudio; informació que no ens agradaria veure caure en les mans equivocades.

Seguretat a Windows vers altres sistemes

Els usuaris que més pateixen la problemàtica dels virus i el malware són aquells que utilitzen Windows, que al ser amb molta diferència el sistema més popular, és la diana preferida dels hackers. En el cas dels equips domèstics, a més, influeix el fet que els sistemes Windows donen a l'usuari un gran control de sistema, permetent canviar configuracions de tot tipus, incloses les de seguretat. També li possibiliten la lliure instal·lació de programes i drivers, que en alguns casos poden contenir programari maliciós.

Totes aquestes capacitats que té l'usuari, poden ser usurpades per un virus o malware, o per un hacker que prengui el control del nostre ordinador de forma remota. En el cas d'equips d'ús professional, la cessió del control a l'usuari és menys acusada, sobretot en grans empreses. En aquests casos l'usuari normalment disposa d'un compte limitat, i tots els canvis sensibles ha de realitzar-los un administrador.

Aquest funcionament controlat mitjançant comptes d'usuari és el que normalment fan servir els sistemes Unix i derivats (com Linux o Android), el que els fa menys vulnerables. El sistema dels ordinadors d'Apple, derivat també d'Unix, també manté un control important sobre el sistema i no resulta fàcil d'atacar per part d'agents externs.

Accions a prendre per protegir-nos

Hi ha una sèrie d'hàbits que hauríem d'adquirir si realment ens preocupa la nostra seguretat, ja que ens ajudaran a mantenir a ratlla els virus, hackers i malware. Tenir aquests punts en compte no ens farà invulnerables, però sí que aconseguirà que tots aquests elements malignes ho tinguin més difícil per treure profit de nosaltres, i per tant és més fàcil que decideixin buscar una altra víctima més accessible.

Instal·lar les actualitzacions de sistema operatiu

És un procés que a ningú li agrada, es fa tediós esperar que s'instal·lin les actualitzacions, i moltes vegades el sistema decideix instal·lar-les en el pitjor moment. No obstant això, és importantíssim tenir el nostre sistema operatiu al dia. Cada dia els hackers descobreixen nous forats de seguretat i vulnerabilitats en totes les plataformes, i això es soluciona aplicant les actualitzacions corresponents. La propera vegada que el sistema demani la teva aprovació per instal·lar-les, pensa que és com si estiguessis tapant un forat a la paret de casa teva, per evitar que es coli algú a qui no has convidat.

Instal·lació de programari antivirus, tallafocs i antimalware

Tot i que el problema dels virus és més gran a Windows, la resta de plataformes no estan lliures de patir-los, i per tant és recomanable per a qualsevol usuari instal·lar un programari antivirus. N'hi ha de gratuïts i de pagament, i moltes opinions oposades sobre els avantatges d'uns sobre els altres, així com sobre la pròpia necessitat d'instal·lar-ne un. El mateix Windows inclou l'antivirus Defender des de fa anys, i per a molts usuaris serà suficient. De la mateixa manera, el sistema de Microsoft porta inclòs un tallafocs, que és un programa especialitzat en evitar connexions no autoritzades al nostre ordinador, provinents d'Internet.

Altres sistemes també inclouen solucions de protecció més o menys avançades, i hem d'avaluar si ens resulten suficients o volem anar una mica més enllà, en funció de l'ús que fem de l'ordinador, el tipus de pàgines web que visitem, si descarreguem i instal·lem programes de procedència dubtosa, etc.

Utilitza contrasenyes prou segures

Tant per accedir al sistema com per accedir als diferents serveis a Internet, és recomanable utilitzar contrasenyes segures. Una contrasenya segura conté una barreja de lletres minúscules, majúscules, números i caràcters especials (com el símbol del dòlar, un script, etcètera). Una contrasenya que sigui una paraula existent en algun idioma o simplement un nombre, pot ser desxifrada tard o d'hora mitjançant sistemes automatitzats, anomenats "de força bruta". Tan important com el tipus de contrasenya ho és el fet d'anar-la canviant cada cert temps, al menys un cop a l'any.

Protegir la xarxa sense fils

Un dels punts febles que oferim és la xarxa wifi, a la qual un intrús pot accedir sense gaire esforç i sense precisar de grans coneixements. Hi ha programes i fins i tot distribucions Linux especialitzades en aconseguir contrasenyes de xarxes sense fils, i posteriorment capturar el tràfic de dades que hi circula. Ho fan de forma automatitzada i de manera que l'atacant tot just ha de prémer un parell de tecles.

Per tant, és fonamental protegir la senyal de la nostra xarxa wifi, i per a això hem d'utilitzar el sistema d'encriptat més avançat que ens resulti factible (WPA2 és l'adequat a dia d'avui per un entorn domèstic). Hem de desactivar al router l'autenticació WPS, altament insegura, i activar-la només quan vulguem connectar un nou dispositiu. A més, podem afegir més seguretat ocultant el nom de la xarxa (activant al router l'opció d'ocultar SSID), desactivant el servidor DHCP i activant el filtrat per adreces MAC. Aquestes últimes mesures requereixen accedir a la configuració del router i disposar de certs coneixements avançats.

Compte amb els navegadors i el correu electrònic

Les pàgines web que visitem des del nostre navegador poden contenir codi maliciós, que acabi infectant d'alguna forma el nostre ordinador. Per evitar això podem utilitzar un bloquejador d'scripts com ScriptSafe o No Script. Pot resultar incòmode quan entrem a una web de confiança, ja que mantindrà bloquejades algunes de les seves característiques fins que l'autoritzem com a pàgina segura, però val la pena per la seguretat que aporta.

Un altre colador de virus i problemes és el correu electrònic, aquí els causants són els enllaços adjunts dels correus, en els quals moltes vegades fem clic sense pensar-ho dues vegades. Quan un correu electrònic inclogui un enllaç, és important fixar-se molt bé a l'adreça d'origen del correu i al web a la qual ens envia aquest enllaç. En el cas que ens arribi des del correu d'algun conegut, preguntar-li a aquest abans d'obrir l'enllaç. Hem de tenir especial cura amb els arxius adjunts, sobretot els executables (amb l'extensió .exe).

Pendrives, targetes de memòria i discs durs externs

Qualsevol dispositiu d'emmagatzematge que estiguem connectant al nostre ordinador pot contenir algun virus, així que és prudent, abans d'accedir al seu contingut, realitzar una revisió amb un programa antivirus. Això és important ja que només amb fer doble clic a la icona d'un nou mitjà d'emmagatzematge ja podem donar a un virus l'accés al nostre sistema. I això s'aplica també a dispositius com smartphones o càmeres digitals, que sovint al connectar-los a l'ordinador, donen accés a la memòria interna que contenen.

Mesures específiques per a usuaris de Windows

En les últimes versions de Windows, Microsoft ha implementat sistemes conduents a millorar la seguretat del sistema. Com a usuaris, tenim l'opció de desactivar-les, ja que de vegades ens poden resultar incòmodes. Per als usuaris de Windows us oferim un seguit de consells.

No utilitzar el compte d'administrador per a l'ús habitual

Sobretot en l'entorn domèstic, normalment utilitzem un sol compte, la de l'administrador. Si creem un compte específic per a l'ús diari, i utilitzem la de l'administrador únicament quan sigui necessari (instal·lació de programes, canvi de configuracions, etcètera), aconseguirem un major nivell de seguretat. La viabilitat d'aquesta mesura dependrà de la freqüència amb què necessitem instal·lar o desinstal·lar programes i canviar configuracions. En el cas que realitzem aquestes operacions molt sovint, ens pot resultar incòmoda l'alternança entre comptes.

Mantenir activat Windows SmartScreen

Aquesta aplicació, inclosa en el sistema operatiu, analitza la reputació dels programes que descarreguem i ens avisa quan a la base de dades els reconeix com perniciosos. Un cop rebuda l'advertència, podem ignorar-la, però val la pena que al menys investiguem una mica la possibilitat que realment estiguem davant un programa que ens puguem penedir d'haver-lo instal·lat.

No desactivar el Control de comptes d'usuari (UAC)

En el cas que no anem a utilitzar el primer consell, i per tant utilitzem de forma habitual el compte d'administrador, ens convé mantenir activat el sistema de Control de comptes d'usuari. El que fa aquest sistema és demanar-nos permís cada vegada que un programa vagi a realitzar un canvi que requereixi permisos d'administrador. Si l'avís es mostra durant una instal·lació o configuració, podem simplement aprovar l'operació. Però si apareix en un moment en què no estem realitzant aquest tipus de processos, hem de denegar el permís i sospitar que sigui un virus o un hacker intentant fer canvis.

Aplicant aquestes mesures li posarem complicat als virus i als hackers, i encara que mai estarem segurs al cent per cent, reduirem molt el risc. És important evitar el programari pirata i no facilitar les nostres claus a ningú, si volem mantenir la seguretat del nostre ordinador. En definitiva, aplicar el sentit comú.

 

Font: e-park.es