Més informació

Miquel:  619 83 73 50

David:  629 16 20 32

El paper del pèrit informàtic

Es tracta d'una figura poc coneguda.

La tasca d'un pèrit informàtic es basa en la recollida de dades i informacions que es manegen a través d'un mitjà digital, o que són guardades en unitats d'emmagatzematge destinades a protegir certs arxius i es comparteixen en línia; això, amb la intenció d'obtenir arguments favorables per dur a terme determinats casos legals.

Per a això, el pèrit informàtic ha d'estar caracteritzat per certes capacitats tècniques, doncs essencialment el seu perfil s'enfoca en l'observació i recobrament de dades. Dins d'això, els coneixements legals formen part de la base per realitzar la seva tasca permetent que aquesta sigui qualificada i reconeguda al presentar-la al poder judicial.

Els professionals que s'encarreguen d'aquesta feina analitzen i intenten desxifrar una infinitat de dades informàtiques per comprovar si aquestes poden ajudar a solucionar un assumpte on estiguin aplicades certes causes legals. De tal manera, assessorar als jutges quan sigui necessari el recapte d'informació emmagatzemada a la xarxa d'internet.

La tasca dels pèrits informàtics no té gaire diferència amb el treball realitzat per altres pèrits judicials: la recopilació de dades, i fer que les mateixes romanguin inalterades pel que fa a la font original.

Al tractar-se d'una responsabilitat sumida en l'àmbit legal, les aptituds dels tècnics han d'estar certificades per institucions de confiança, per confirmar la validesa de les proves i altres evidències electròniques. Per tot això, s'ha de seguir una metodologia científica, que requereix de diferents coneixements per presentar les evidències considerades més rellevants dins l'àmbit jurídic.

La tasca del pèrit informàtic en el procés judicial

A l'estar àmpliament capacitat per a realitzar feines dins del camp judicial, un pèrit informàtic està a punt per intervenir i actuar en qualsevol tipus de procediment legal. I també pot aplicar el seu treball en els diferents camps, bé sigui laboral, penal, mercantil, fiscal, civil, entre d'altres.

Aquests professionals són requerits per oferir suport i donar solució als processos legals que requereixin d'informació que pot estar situada en un mitjà digital. L'assessorament a les autoritats competents perquè sàpiguen com enfocar el cas, donar dictàmens i sentències judicials o extrajudicials.

També tenen molta rellevància al tractar situacions de frau, estafa, robatori d'identitat, desviament de recursos, extorsió, entre d'altres delictes que són comesos en plataformes digitals. Hem de ressaltar que amb el desenvolupament de la tecnologia els delictes informàtics han augmentat considerablement.

En casos particulars, aquest tipus de peritatge pot aprofitar tota la informació que hagi estat compartida o arxivada en línia per presentar-la després en un judici, i que aquesta dada sigui útil per resoldre determinades situacions. A aquests experts recorren persones comunes, companyies i diferents entitats de caràcter jurídic, per obtenir evidències que contribueixin a la decisió d'un jutge.

Metodologia d'un pèrit informàtic

Per complir adequadament el seu ofici ha de tenir alts estàndards de qualitat, i per això tot el procés de recol·lecció s'ha de fer amb molt de compte i cautela, ja que al presentar informació que es pugui veure alterada, o que no correspongui al cas, podria ser totalment impugnada i per tant no tindria validesa.

Tot aquest procediment de treball s'enfoca en l'apreciació i adquisició d'evidències per elaborar un informe. La seva tasca consisteix en:

· Adquisició i resguard de les evidències informàtiques

Aquesta constitueix la primera fase de tot el treball. És la identificació de les proves i la preservació d'aquestes. Els pèrits informàtics mantenen la seva pròpia metodologia amb la qual obtenen la informació, i fixen una estratègia per realitzar tot el procés d'investigació.

Al capturar l'evidència, ha de preservar la cadena de custòdia de les proves, assegurant que la informació no es transformi o s'alteri d'alguna manera.

· Estudi i anàlisi de les evidències obtingudes

Un cop obtinguda la informació requerida, es procedeix a l'estudi intensiu del material. A partir d'això, es prenen en consideració les proves que s'utilitzaran per donar suport al cas.

Les diferents tècniques analítiques i científiques són aplicades per desxifrar totes les possibles conductes comeses. Determinant certes conductes, es pot saber si el procés d'investigació mostra resultats correctes.

· Presentació de l'informe o documentació

Aquest procés metodològic consisteix a prendre tota la informació recopilada i realitzar un informe on estiguin representades totes les evidències amb totes les conclusions argumentades.

Així mateix, ha de ser un redactat totalment comprensible per als agents jurídics que l'utilitzaran com a suport pel cas. Amb l'avanç de la feina s'ha de prendre nota de cada pas assolit, i les formes en què va sent obtinguda la informació.

Ciberdelictes que investiguen els pèrits informàtics

Des de fa anys els ciberdelictes s'han tornat una activitat molt comuna entre la comunitat d'internet a causa de la freqüent activitat d'usuaris en ordinadors i dispositius intel·ligents. Els diferents delictes informàtics s'han estès considerablement, i per això, ha estat necessària la tasca dels pèrits informàtics per investigar aquestes activitats il·lícites.

Dins dels delictes que es presenten amb regularitat, podem trobar:

· Amenaces a sistemes informàtics

Intentar atacar el sistema informàtic d'una companyia, empresa o organització, o el d'un particular, pretenent així destruir-lo o inhabilitar-lo de manera parcial/total per impedir el correcte funcionament de la mateixa, és considerat un delicte, que es pot sotmetre a investigació amb la tasca d'un pèrit informàtic judicial.

· Sextorsió o extorsió sexual

Els casos d'assetjament o abús sexual a través de mitjans digitals són molt comuns, i es produeixen principalment a través de xarxes socials o mitjançant correus electrònics. S'utilitzen imatges de la víctima per fer-li xantatge o obligar-la a fer coses contra la seva voluntat.

· Suplantació d'identitat

La falsificació d'identitats, o usurpació de les mateixes, és una activitat molt recurrent que utilitzen els ciberdelinqüents per accedir a la informació personal d'altres usuaris i robar informació bancària o targetes de crèdit, perjudicant greument la víctima.

Importància de el peritatge informàtic

Els crims i les activitats delictives a internet cada dia són més freqüents, i d'això se'n deriva la importància de comptar amb experts capacitats per investigar casos de fraus i estafes informàtiques, ja que ells són els encarregats de recol·lectar informació necessària present en mitjans d'emmagatzematge locals o remots, per resoldre casos legals.

Així mateix, l'actuació dels pèrits informàtics en conjunt amb els diferents professionals dels tribunals de justícia es conjuga per trobar els culpables dels delictes i aplicar multes o penes de presó.

 

Font: DelitosInformaticos.com