Més informació

Miquel:  619 83 73 50

David:  629 16 20 32

Com carregar el mòbil per maximitzar la vida útil de la bateria

La finalitat és ralentitzar la seva degradació.

Les bateries del teu mòbil tenen una forquilla de 300 a 500 cicles de càrrega, a partir dels quals comença a degradar-se el rendiment i l'energia màxima que suporta es comença a reduir.

Si càrregues diàriament teu mòbil estaràs fent una mitjana de 360 cicles a l'any. Això pot fer que als dos anys ja es comenci a ressentir la salut de la bateria. Això és normal, encara que hi ha algunes pràctiques que propicien una degradació més ràpida que caldria evitar, i alguns trucs també et poden ajudar a maximitzar aquesta vida útil.

No és dolent deixar el mòbil carregant tota la nit

El primer que has de tenir en compte és que les bateries d'ió-liti no tenen l'efecte memòria que tenien altres tipus de bateria antics. Això vol dir que si carreguem una bateria al 100% abans que s'hagi descarregat, no es reduirà la seva capacitat a llarg termini, ja que estan preparades per a aquests comportaments.

Tampoc hi ha cap perill per deixar el mòbil carregant tota la nit, ja que les noves generacions de bateries de ions de liti o les de polímers de liti no pateixen per tenir-les durant llargs períodes connectades a la corrent per carregar-les. En molts casos, les bateries simplement desconnecten el flux d'entrada quan detecten que ja estan carregades al 100%.

Només si aquesta càrrega es redueix tornarà a activar-se la càrrega de la bateria, però ho farà en petits intervals que permeten, per exemple, que quan ens aixequem tinguem el mòbil carregat al 100% però, a més, sense que aquest estigui calent com podria passar si agafem el dispositiu just quan arriba a aquest nivell.

Intenta mantenir la bateria entre el 20 i el 80% de càrrega

D'acord, però encara que el com carreguis la bateria no és perjudicial, sí que hi ha algunes pràctiques que poden ser beneficioses i allargar la seva vida útil. Per exemple, hi ha diversos estudis que apunten que mantenir la bateria entre el 20 i el 80% de càrrega és beneficiós per a la seva vida útil. Altres estudis afirmen que és encara millor mantenir-la entre un 40 i un 80% -i fins i tot anant a l'extrem, entre un 40 i un 60% -, encara que la regla d'or és la de mantenir-la entre el 20 i 80%.

Quan la càrrega pugi del 80% estaràs forçant i degradant les cel·les de ions de la bateria, el que es tradueix en el fet que la seva salut es ressenteix i l'autonomia baixa amb el temps. El mateix passa quan la bateria baixa del 20%, que l'estarem forçant. Per tant, al mantenir-la en aquests límits el que vas a aconseguir és no sotmetre a tant estrès a les bateries i prolongar la seva vida útil.

Potser un cop al mes sigui bo descarregar la bateria del tot i carregar-la al 100% per sincronitzar l'indicador de bateria del sistema operatiu, però res més. Fent això, ens assegurarem que Android o iOS sempre mostri el percentatge exacte de càrrega que li queda a la bateria, però no és una cosa del que haguem d'abusar.

Com mantenir les bateries sempre entre el 20 i el 80%

La gran pregunta és com aconseguir mantenir sempre aquesta càrrega al teu mòbil. Els usuaris de iOS ho tenen més fàcil, ja que una de les novetats d'iOS 13 en els iPhone ha estat un sistema que fa que la recàrrega nocturna es detingui el 80% per, a través de la intel·ligència artificial, estimar l'hora a la que desconnectes el mòbil cada matí i preparar-lo perquè estigui carregat just al 100% quan et despertis i necessitis el dispositiu. Així, no es sobrepassarà del 80% més que al final.

En mòbils Android la cosa es complica molt, perquè hauràs de rootejar el mòbil i instal·lar-li eines de tercers com Advanced Charging Controller de Magisk, un programa amb el qual pots establir límits mínims i màxims de càrrega i descàrrega. S'usa des de la terminal, però hi ha una interfície gràfica per a aquesta eina anomenada ACCA.

També hi ha altres opcions per a les quals també necessitaràs tenir el mòbil rootejat, com ara Battery Charge Limit. També hi ha altres aplicacions sense root que no limiten les càrregues, però sí t'avisen quan s'assoleixin els límits que vulguis per començar a carregar o deixar de fer-ho, com Battery Charge Notifier.

Mantingues calibrada la bateria del teu mòbil

El sistema operatiu del teu mòbil utilitza una sèrie d'algoritmes interns per calcular el percentatge de bateria que tens en tot moment. Aquests percentatges avui dia solen ser bastant fiables, però sempre pots fer coses que sense voler afectin els seus càlculs i fallin lleugerament, de manera que no calculen de forma totalment correcta el percentatge de bateria restant quedant descalibrats. Per això, un cop al mes o cada pocs mesos pot ser útil calibrar la bateria.

Com fer-ho depèn del sistema operatiu. Apple ofereix unes instruccions molt precises sobre com calibrar la bateria: primer has de carregar la bateria del mòbil al 100%, i després descarregar la bateria al complet fins que s'apagui a l'arribar al seu límit. Després, deixa reposar el mòbil 6 o 8 hores abans de posar-lo a carregar per acabar amb l'excés residual de bateria que pogués haver-hi, i torna a carregar el mòbil durant 6 o 8 hores amb el dispositiu apagat.

A Android no hi ha mètodes imposats pels fabricants, però en general pots fer un procés molt similar al d'Apple amb tots els altres. Primer carrega la bateria del tot, i després d'assegurar-te de fer-ho, descarrega-la fins que s'apagui automàticament. Deixa reposar el mòbil 4 hores per si queda algun excés residual de bateria, i després posa-la a carregar de nou amb el mòbil apagat. Espera fins que estigui al 100% i deixa-ho una mica més per si de cas.

Intenta evitar que la bateria es sobreescalfi

Un altre consell important per cuidar la teva bateria del mòbil és el d'evitar que la bateria es sobreescalfi, ja que l'escalfament redueix el seu rendiment i en redueix la vida útil. Per exemple, si veus que jugant a un joc especialment exigent tot comença a escalfar-se potser és millor fer petites pauses, i sobretot tingueu-ho en compte a l'hora d'utilitzar-lo de forma contínua.

Si, per exemple, et desplaces en cotxe mentre fas servir una aplicació de mapes per navegar, vés amb compte de si al mòbil li dóna directament la llum del sol a través del parabrisa, ja que pot fer que es sobreescalfi amb gairebé total seguretat. L'ideal en casos com aquest és buscar un espai on no li doni la llum directa del sol dins el cotxe.

Evidentment, tampoc hauries de deixar-lo exposat al sol encara que no l'estiguis utilitzant. Per tant, compte amb deixar-lo a la seva llum directa quan ets a la platja o la piscina, i amb deixar-lo també en el típic seient del cotxe on sempre li dóna la llum. No passarà res per deixar-ho uns minuts, però sobretot en els dies calorosos intenta no deixar-lo a la llum directa.

Això també s'aplica a l'hora de carregar la bateria del mòbil, per exemple, no deixant que es quedi carregant en una tauleta o un altre lloc on estigui donant la llum directa del sol. O fins i tot a la platja, si portes un carregador portàtil, tampoc el vagis a deixar carregant a ple sol.

Utilitza els carregadors originals sempre que puguis

I acabem parlant dels carregadors. Cada un sol tenir unes característiques molt determinades, cosa que els fabricants poques vegades esmenten, el que fa que la gent acabi passant per alt. Per això, és recomanable fer servir el carregador que ve amb el mòbil sempre que puguis, i sobretot, evitar utilitzar aquests carregadors barats de dubtosa qualitat que pots trobar en moltes botigues. Poden servir per a ajudar-te en moments puntuals, però no abusis d'ells.

En el cas que hagis de comprar un carregador nou i no puguis fer-te amb un d'original, mira bé el voltatge i la intensitat de l'aparell original o que suporta el mòbil, que apareixeran en el llibret d'instruccions, la caixa del dispositiu, o el carregador amb les lletres V per als volts del voltatge i A per als ampers de la intensitat.

Si el voltatge del carregador que compris és superior a l'original pot ser perillós, ja que estaràs ficant-li més energia de la que pot suportar la bateria i el podries acabar danyant. La intensitat en ampers indica la velocitat de càrrega i pot fer que el mòbil carregui més lent si és més baixa que el carregador original o que es sobreescalfi si és més alta.

Per tant, si no tens més remei que comprar un carregador de tercers intenta que aquests dos paràmetres siguin exactament els mateixos que té el carregador original. Els mòbils solen ser capaços de limitar la corrent que entra al dispositiu, però si fallés aquest mecanisme podries reduir dràsticament la vida útil de la teva bateria.

 

Font: Xataka