Diferències i avantatges dels dos tipus de disc dur.
En primer lloc començarem descrivint de forma senzilla i bàsica quins són els trets generals tant dels discs durs mecànics (HDD) com dels discs durs en estat sòlid (SSD), de manera que puguis reconèixer-los fàcilment.
Després passarem a explicar-te a fons quines són les característiques cada estil i què és el que impliquen. Finalment t'acabarem dient en quines ocasions és recomanat utilitzar els HDD o SSD.
Disc dur o HDD (Hard Drive Disk)
Els discos durs, també coneguts com HDD, són un component informàtic que serveix per emmagatzemar les teves dades de forma permanent. Això vol dir que les dades no s'esborren quan s'apaga la unitat com passa en els emmagatzemats per la memòria RAM. La primera empresa a comercialitzar-lo va ser IBM al 1956.
Estan compostos de peces mecàniques, per aquest motiu de vegades se li digui discs durs mecànics, i utilitzen el magnetisme per gravar les teves dades i arxius. Es compon d'un o diversos discos rígids units per un mateix eix i que giren a gran velocitat dins d'una caixa metàl·lica. A cada plat i en cadascuna de les seves cares, un capçal de lectura/escriptura llegeix o grava les teves dades sobre els discos.
Com més fins siguin els discos millor serà la gravació, i com més ràpid giren a major velocitat es transmeten les dades, tant a l'hora de llegir-los com a l'escriure'ls. En general, la velocitat dels discs durs sol ser de 5400 o 7200 RPM, encara que en alguns discos basats en servidors poden arribar a fins a 15.000 RPM.
Pel que fa a la mida, les caixes dels discos durs mecànics poden ser de 2,5 "o de 3,5". El seu preu pot variar depenent d'aquesta mida, però sobretot de la seva capacitat d'emmagatzematge. De fet, el gran avantatge d'aquests discos durs pel que fa als SSD és que són bastant més econòmics.
Unitat d'estat sòlid o SSD (Solid State Drive)
Les unitats d'estat sòlid o SSD són una alternativa als discs durs. La gran diferència és que mentre els discs durs utilitzen components mecànics que es mouen, les SSD emmagatzemen els arxius en microxips amb memòries flash interconnectades entre si. Per tant, gairebé podríem considerar-los com una evolució de les memòries USB.
Els SSD solen utilitzar memòries flaix basades en NAND, que com també són no-volàtils, mantenen la informació emmagatzemada quan el disc es desconnecta. No tenen capçals físics per gravar les dades, en el seu lloc inclouen un processador integrat per realitzar operacions relacionades amb la lectura i escriptura de dades.
Aquests processadors, anomenats controladors, són els que prenen les "decisions" sobre com emmagatzemar, recuperar, emmagatzemar amb memòria i netejar les dades del disc, i la seva eficiència és un dels factors que determinen la velocitat total de la unitat. A més, al no dependre del gir d'un component físic, també s'aconsegueix una unitat més silenciosa que els discs mecànics.
Pel que fa a la mida, aquests discos solen ser de 2,5 ", i tenen un disseny gairebé idèntic al dels discs durs mecànics, el què ajuda a que puguin encaixar en les mateixes carcasses i ranures on van muntats els discos durs convencionals a un ordinador.
HDD vs SSD: principals diferències
La principal diferència té a veure amb capacitats màximes i preu. Cal tenir en compte que les SSD són molt més modernes, de manera que és normal que el seu preu sigui notablement superior. A dia d'avui, una SSD de 250 GB pot valer el mateix que un HDD de 3 TB.
Per ser unitats d'emmagatzematge sense parts mòbils com els seus antecessors, les SSD tenen bons avantatges com són provocar menys soroll i vibració. També cal deixar clar que no podem dir que els discos durs mecànics siguin força sorollosos, per la qual cosa és una diferència mínima.
La diferència que sí és àmplia és la velocitat. Un SSD pot iniciar un sistema operatiu en menys de la meitat del temps que un HDD de 7.200 rpm, i pot triplicar àmpliament les seves velocitats d'escriptura i lectura de dades.
Evidentment, aquestes dades concretes d'escriptura i lectura de dades depenen sempre dels diferents models que hi ha al mercat. Però en general els discs durs SSD sempre solen ser molt més ràpids que els mecànics. D'aquí precisament el seu preu alt.
La gran preocupació al voltant dels SSD sempre ha estat referent a la seva durabilitat, sobretot per la poca que van tenir les primeres unitats en arribar al mercat. La vida útil dels discos d'estat sòlid depèn directament de la quantitat de dades que s'hi escriuen, ja que cada cel·la d'un banc de les seves memòries flash només pot ser escrita un nombre determinat de vegades.
Un dels inconvenients dels discos SSD vers els HDD en durabilitat és que té una major taxa d'errors. Tot i així, va millorant generació a generació, i té altres avantatges com una resistència als cops millor. Recorda, els HDD tenen peces mecàniques, de manera que un cop podria propiciar que es trenquin o desgastin abans escurçant la seva vida útil.
En qualsevol cas i per evitar sorpreses, tant en els SSD com en uns HDD que poden durar al voltant de 10 anys o més, el millor és monitoritzar regularment la salut del teu disc dur.
Quin disc dur triar?
Si acostumes a descarregar molts continguts d'Internet i necessites espai suficient per a ells, o si comptes amb un pressupost baix, el recomanat és que segueixis recorrent als HDD. També són un bon recurs els discs durs externs, on sol prevaldre la capacitat d'emmagatzematge per sobre de la velocitat.
En canvi els SSD són recomanables si vols tenir un ordinador molt més ràpid. De fet, la seva velocitat pot fer que un ordinador amb cert recorregut vagi molt més ràpid sense haver d'invertir en altres components. També és recomanat si sols treballar en l'edició de continguts multimèdia o ets un amant dels videojocs, ja que els processos de càrrega s'acceleraran gràcies a ells.
En la majoria dels casos però, el recomanable és combinar tots dos tipus de disc dur. En una torre domèstica, per exemple, pots utilitzar un SSD en el disc C: per instal·lar-hi el sistema operatiu i que vagi tot més ràpid. L'acompanyes d'un HDD com a disc secundari i tindràs una unitat perfecta on emmagatzemar-hi tots els arxius pesats que tinguis a l'ordinador.
Font: Xataka