Més informació

Miquel:  619 83 73 50

David:  629 16 20 32

Consells per allargar la bateria de la teva càmera

Seguir-los evitarà que hagis de comprar més accessoris.

Si comproves l'estat de les teves bateries i tot està en ordre, és moment de plantejar-se altres qüestions. Quan l'autonomia de les bateries dura poc potser no és problema de la bateria, sinó de l'ús que es fa de la teva càmera.

Òbviament, cal ser conscient que usant certes funcionalitats, la bateria sempre durarà menys. Això passarà si dispares en ràfega contínuament o si fas una sessió nocturna i realitzes fotos de llarga exposició amb reducció de soroll a cada presa. En aquests casos la bateria es consumirà més ràpid, per molt nova que sigui.

Enumerarem una sèrie de consells útils i hàbits recomanats per evitar gastar energia de forma innecessària i aconseguir que les bateries no s'esgotin més ràpid del que ens agradaria.

1.- Evita encendre-apagar continu

Els processos d'inici dels sistemes d'una càmera digital són exigents pel que fa al consum d'energia. Especialment en les càmeres d'objectiu retràctil, perquè el motor que el desplega gasta molt.

Per això, si preveus que estaràs fent servir la càmera continuament, no l'apaguis cada vegada. D'altra banda, si vols evitar consumir més energia tracta de tenir desactivada la funcionalitat de 'Neteja automàtica del sensor a l'encendre i/o apagar la càmera'.

2.- Apaga la pantalla LCD si no la necessites

El monitor LCD de la càmera digital és un dels elements que més energia consumeix. Molts models de càmera incorporen un botó que permet apagar o fins i tot baixar la brillantor perquè no consumeixi tant. Si pots fer servir el visor, tracta d'evitar fer servir la pantalla per estalviar energia.

A més, també pots desactivar l'opció de 'Revisió de la imatge' que permet una vista prèvia automàtica de les fotos. Està bé observar el resultat de la teva presa a l'instant, però potser no cal sempre. Una altra opció és la de disminuir aquest temps de revisió de 8 a 4", per guanyar en rapidesa i reduir el consum.

3.- Res de mirar i eliminar fotos amb la càmera

Moltes vegades, amics i família insisteixen en veure les fotos que acabes de realitzar. O altres que, per un motiu o altre tens emmagatzemades a la targeta. Com et comentàvem abans, la pantalla LCD consumeix molta bateria, així que, resisteix a passar fotos o recórrer els menús mantenint-la encesa.

Tampoc et posis a seleccionar o esborrar les fotos des de la càmera mentre estàs en una sortida fotogràfica o en una sessió. Recorda que el que veus a la pantalla LCD no és 100% fiable i el veritable resultat el veuràs al bolcar les imatges al teu ordinador.

4.- Fes servir les bateries fins que es descarreguin

Atendre a aquest consell no només manté la capacitat de càrrega d'algunes bateries sinó que perllonga la seva vida útil. A més d'usar-les fins que s'exhaureixin, també és important que les carreguis completament abans de desconnectar el carregador, és a dir, un cop iniciat el procés no l'interrompis.

Aquest consell és aplicable només a algun tipus de bateries, mira a les instruccions del teu model de bateria per saber quin és el seu ús òptim i assegurar-te de com funciona la seva tecnologia. D'altra banda, si no has d'utilitzar una càmera ni les seves bateries durant un llarg temps t'aconsellem que les carreguis de tant en tant, al menys un parell de vegades a l'any.

5.- Desactiva el flaix automàtic

A vegades, quan realitzem fotos en mode automàtic, encara que estiguem en ple dia, passem la càmera per zones de foscor. En aquest moment, el mode automàtic detecta que és necessari l'ús del flaix.

Aquest procés consumeix molta bateria, de manera que convé que es forci l'apagat del flaix si no cal utilitzar-lo. Recorda que el flaix integrat té molt poc abast i en moltes ocasions quasi no notaràs millora a l'utilitzar-lo, així que no el tinguis activat per defecte.

6.- Tingues en compte la temperatura

Les bateries de ions de liti tenen tendència a descarregar-se davant temperatures extremes. Per això no han d'estar exposades al sol i a la calor ni tampoc al fred màxim. De fet, a temperatures sota zero es pot arribar a produir una reacció química dins de la bateria disminuint l'energia i provocant que aquesta s'esgoti més ràpidament.

La temperatura òptima per funcionar es troba normalment entre els 0º i 45º C. Així doncs, tracta de conservar les teves bateries en un entorn fresc i sec. Si estàs a la neu, per exemple, col·loca les bateries prop del teu cos per mantenir una temperatura càlida amb el teu propi calor corporal.

7.- Activa el mode estalvi d'energia

Moltes càmeres compten ja amb una mode d'estalvi d'energia incorporat. Si l'activem, cada vegada que hi hagi un període d'inactivitat prolongat, la càmera s'apagarà automàticament o entrarà en un estat d'hivernació.

D'altra banda, un altre truc per reduir el consum d'energia és evitar l'ús de l'obturador electrònic. En càmeres compactes avançades o sense mirall ens permet realitzar preses de forma ràpida i silenciosa, però gastarà molta més energia que un obturador mecànic clàssic.

8.- Evita apretar repetidament el botó de disparar per enfocar

És obvi que cada tret consumeix bateria, de fet és així com es calcula precisament la seva durada. No obstant això, quan fem servir el botó de disparar prement fins a la meitat per enfocar també consumim energia igualment.

Això és perquè cada vegada que el pressionem, la càmera passa per una sèrie de processos de preparació per realitzar una presa: enfoca les lents, activa components electrònics i fins i tot prepara el flaix per si cal. Així que no agafis la mala costum d'enfocar desenes de vegades abans de disparar.

9.- Desactiva l'enfocament automàtic continu

Com acabem de comentar, cada vegada que la càmera enfoca automàticament, es consumeix energia. Això passa perquè a l'enfocar activem una successió de petits motors que mouen els components òptics per aconseguir l'enfocament desitjat.

Si no has de fer fotografia d'esport o d'acció, evita al màxim l'ús de l'enfocament continu (AF-C) que és el que més energia requereix. Activa el mode d'enfocament automàtic (AF-A) o d'enfocament únic (AF-S) per a fotografies de retrat o paisatges on el moviment no sigui el protagonista.

10.- Evita fer vídeos

La forma més ràpida de consumir la bateria d'una càmera digital és usant el mode de gravació en vídeo. Si et vols dedicar a gravar en lloc de fer fotos, has de saber d'entrada que necessitaràs duplicar o triplicar les teves bateries de recanvi.

Normalment es grava amb la pantalla LCD encesa i, com ja hem dit, és una de les coses que més consumeix. Així que, si coincideix que tenim activat l'enfocament continu, l'estabilitzador, la pantalla i altres funcionalitats mentre gravem, l'autonomia de les bateries volarà.

11.- Altres ajustos innecessaris que pots desactivar

Existeixen altres opcions que no ens cal tenir activades i que podem estar usant sense cap necessitat. Són per exemple, ajustos com les connexions sense fils (GPS, WiFi, Bluetooth, NFC), la llum d'ajuda a l'AF i el xiulet de confirmació d'enfocament, o fins i tot els sons de tret i de navegació pel menú. Actíva'ls només en moments puntuals que ho necessitis.

No totes les càmeres ho inclouen, però si comptes amb estabilitzador d'imatge i no el necessites perquè tens la càmera anclada al trípode, t'aconsellem que ho desactivis. És un element que consumeix molta bateria i que en escenes estàtiques no cal. De la mateixa manera, si pots triar entre l'estabilitzador de la càmera i el de l'objectiu, amb el segon estalviaràs més energia.

12.- Compra bateries de recanvi

Encara que et converteixis en el millor estalviador d'energia, l'autonomia de les bateries s'acabarà en un moment donat. Per això sempre és bo portar bateries de recanvi a sobre. Les marques de les càmeres solen vendre les seves bateries pròpies per garantir que els consumidors tinguin la màxima qualitat i fiabilitat. Si bé és cert que el seu preu sol ser bastant elevat.

Existeixen alternatives genèriques en el mercat compatibles amb molts models de càmera i a preus bastant més econòmics. I encara que no es sol aconsellar l'ús de bateries de tercers perquè no sempre solen ser fiables, es poden recomanar algunes marques com Duracell, Patona, Powerextra, Newmowa. Funcionen perfectament i són gairebé tan duraderes com les originals.

13.- Utilitza un grip

Si vols tenir la seguretat de comptar amb el doble d'energia disponible i sense perdre temps canviant les bateries tan sovint, t'interessa un grip o empunyadura. Aquest accessori que s'acobla a la càmera, et permet disposar de dues bateries connectades al mateix moment.

A més de duplicar l'energia, t'ajudarà a millorar l'ergonomia de l'adherència i et donarà estabilitat. L'inconvenient és que augmentarà tant la mida com el pes de la teva càmera. No obstant això, pot ser interessant si l'objectiu que portes és més pesat del que és habitual, perquè t'ajudarà a equilibrar millor el pes del cos.

Després d'aquests consells, no crec que et tornis a quedar sense bateria com t'ha pogut passar fins ara. Recorda que per allargar al màxim la vida de les teves bateries has de cuidar-les tot el possible.

A l'acabar una sessió, assegura't d'apagar la càmera abans de guardar-la, que segur que més d'una vegada l'has guardat encesa. Quan arribis a casa després d'una sessió, recarrega les que estiguin buides.

Finalment, guarda-les en un lloc fresc i completament sec amb la seva capseta corresponent o amb la tapa protectora. Tracta de no deixar tampoc cap bateria posada dins de la pròpia càmera (pel que pugui passar).

 

Font: Dzoom