Més informació

Miquel:  619 83 73 50

David:  629 16 20 32

Com tenir un estudi de gravació a casa

Què és imprescindible per aconseguir-ho?

Cada vegada més entre els músics és habitual sentir parlar del concepte "home studio". Això no és més que muntar l'estudi de gravació (o una part d'ell, al menys) a casa. La idea passa per reunir una sèrie d'elements bàsics per començar a realitzar enregistraments casolans, amb els quals, sempre que es triï l'adequat, podrem fer més que construir la base d'un tema.

Depenent dels elements, podrem comptar amb un equip més o menys poderós que determinarà, en gran mesura, quina mena de tasques podrem afrontar. Et donem una sèrie de punts per saber què és el que necessites.

En primer lloc, ens agradaria deixar clar que anem a presentar-te tres opcions, en base a les quals començar a treballar: gamma d'entrada, gamma mitjana i gamma alta. El que no farem és entrar en opcions en excés professionals.

Per què serveix un home studio?

Un home studio pot servir per a diferents propòsits. Depèn de la persona que el vagi a utilitzar, de l'experiència que tingui treballant amb àudio, etc.

Un ús possible podria ser gravar les teves pròpies maquetes. Això pot ser perquè tinguis un projecte el qual tu siguis el grup, o perquè t'agradi portar al teu local d'assaig una idea més o menys presentable dels teus temes.

També pots utilitzar-lo com una forma d'estalviar diners si se't dóna bé el so. Les hores d'estudi de gravació no són barates en la majoria de casos. Pots utilitzar-lo per gravar guitarres, baix, veus, teclats o el que se't ocorri, i recórrer a l'estudi professional només per a gravar la bateria si ho necessites.

Ara bé, el resultat mai serà el mateix que si utilitzes un estudi professional per a tot.

Dit això, anem a l'important: què et cal per tenir un home studio?

1.- Un ordinador específic per a àudio

El primordial és comptar amb un equip informàtic, ja que serà el suport en què gravarem totes les nostres pistes d'àudio. Ha de ser capaç d'operar amb una estació de treball d'àudio digital o DAW.

Una cosa que hem de tenir en compte a l'hora de treballar amb àudio és comptar amb un bon processador i una bona quantitat de memòria RAM, per dues raons:

- La DAW tirarà molt de processador, de manera que és important que sigui capaç de treballar amb fluïdesa i sense saturar-se. Si ho fa podria interrompre l'enregistrament periòdicament, o fer que sigui impossible mesclar.

- Els connectors amb els quals afegirem efectes i processarem la senyal necessiten una bona quantitat de RAM per funcionar, amb el que hem fixat un mínim de 8 GB.

2.- Interfícies d'àudio.

3.- Monitors d'escolta: una solució per a totes les butxaques

Els M-Audio BX8 D2, que són d'una bona grandària, lliuren 130 watts reals, compten amb un woofer de vuit polzades, tenen una gran resposta dinàmica i, el millor de tot: es venen per parelles.

Entre els monitors d'escolta (o altaveus de resposta plana) és habitual trobar preus per unitats, però en el cas d'aquests el que tenim és una parelleta molt ben avinguda per tan sols 298 euros. La resposta dinàmica que ofereixen és realment bona, el so és clar i cristal·lí i la seva potència és suficient per realitzar escoltes a mitja distància sense perdre definició.

4.- Microfonia: observa els estàndards de la indústria

Referent a la microfonia, només queda't amb el que vegis que funciona, com a minim al principi.

Es tracta de rebuscar aparells que gairebé són bàsics dins del món de la gravació.

Pels dispositius captadors de so hem de tenir la referència de saber funcionen i responen bé. I tot això sense tornar-nos bojos amb el preu. A tots ens encantaria tenir un Neumann U87 Ai per gravar veus (a mi al menys), però no tothom es pot permetre el que costa.

5.- Programari de gravació: Daws i plugins

Sobre les Daws només cal fer una ullada a webs especialitzades en so i producció musical com FutureMusic per comprovar que són millors. La qüestió principal és la finalitat amb la que utilitzaràs el teu 'home studio'.

La pregunta pot semblar una bajanada, però és que en funció d'això es pot adreçar l'usuari cap a una DAW o una altra. Si cal produir música electrònica, l'opció estandaritzada és Ableton Live. D'altra banda, també es poden utilitzar d'altres com Reason i fins i tot suites de seqüències com Fruity Loops.

Si cal gravar instruments reals, la cosa es posa més complicada. Pro Tools és força acceptat universalment en els estudis professionals, però costa un dineral i requereix maquinari específic (més diners encara) per funcionar. Una altra opció possible és Cubase, que ha millorat moltíssim amb els anys i competeix directament amb Pro Tools.

¿I què passa amb els connectors?

Els connectors són, bàsicament, el que utilitzaràs per donar-li brillantor al teu enregistrament: equalitzadors, compressors, reverbs, delays, portes de soroll, limitadors, maximitzadors, efectes de distorsió, de manipulació vocal ... La llista és gairebé interminable. Hi ha un mar immens d'aquests efectes per usar en una DAW, generalment de el tipus VST, encara que també de més classes (com Rtas o AAXnative).

Dins d'aquests connectors, podràs trobar opcions gratuïtes i de pagament. Entre les opcions gratuïtes poden trobar treballs molt bons, com per exemple els que es van publicar al bloc corporatiu de Landr, una empresa dedicada a crear programari de masterització. Entre les opcions de pagament, una de les millors que trobaràs són els paquets de Waves, però això sí, poc econòmics.

Pel teu home studio les opcions gratuïtes poden ser més que suficient, ja que serviran perquè t'introdueixis al món de la mescla i vagis provant diferents efectes i formes de procés de senyal que, més endavant, et seran de molta ajuda. Ara bé, si disposes de diners i vols pagar per un paquet d'efectes per al teu DAW, endavant.

Si has aguantat fins aquí, felicitats. Ja tens una idea general sobre el que necessites per muntar el teu home studio. A partir d'aquí, les decisions que prenguis són totes cosa teva. Amb aquest article t'hem oferit una sèrie de punts de partida i d'elements a tenir en compte, però l'última paraula la tindràs tu.

 

Font: Xataka