Augmentar la qualitat i optimitzar l'espai dels nostres dispositius són les principals funcions.
Anem a explicar-te què és el còdec AV1 i quins són els seus avantatges vers les altres tecnologies amb les que actualment es comprimeixen els vídeos i les imatges que veus a Internet. A més dels contenidors, això al que solem anomenar formats i que tenen terminacions com .mp4 hi han els còdecs, cadascun d'ells amb una funció que serveix per fer que els vídeos es vegin com els veus.
El que fa aquest còdec és comprimir els vídeos i les imatges perquè ocupin menys mida mantenint la mateixa qualitat, cosa que en un món tecnològic cada vegada més enfocat a l'streaming és una peça clau perquè no necessitem tant ample de banda.
Què és el còdec AV1
Parlar d'streaming a Internet és fer-ho de còdecs. Actualment, un dels que més força té és l'HEVC o H.265, ideat per a l'ús de resolucions 4K, 8K amb suport per HDR (High Dynamic Range) i HFR (High Frame Rate). És un sistema que ja es fa servir a streaming de vídeo per part de plataformes com Netflix o Amazon i en els Blu-ray UHD. També hi ha altres còdecs que busquen millorar la reproducció multimèdia, com ara el VP9 creat per Google per a YouTube.
Però al setembre de l'any 2015 es va anunciar el que està anomenat a ser el "format de vídeo del futur", l'AV1 o AOMedia Vídeo 1. El llançament ve recolzat per l'Alliance for Open Media, i empreses associades de la mida de Google, Facebook, Amazon, Netflix, Nvidia, Intel, Microsoft, Samsung, Hulu o Apple. Per tant, a l'estar recolzat pels principals actors de la indústria té moltes possibilitats de convertir-se en un estàndard.
A més dels suports, aquest còdec té un mode de llicència lliure i totalment gratuït, el què vol dir que els desenvolupadors i empreses no hauran de pagar per utilitzar-lo en els seus vídeos i productes, cosa que sí passa amb alguns dels còdecs actuals com l'HEVC. Això no només ajudarà a la seva propagació, sinó que farà que els projectes de codi obert i de programari lliure puguin apostar per ell.
L'AV1 és un còdec que pot utilitzar-se tant en vídeo com en imatges. En el primer cas, pot arribar a superar la compressió de l'VP9 i l'HEVC fins a un 40%, encara que el més normal serà un 25%. En el segon, supera per un 15% l'eficiència a l'HEIF, que a la vegada redueix a la meitat la mida del clàssic JPEG.
I què vol dir exactament que sigui un còdec? Doncs vol dir que és un sistema de compressió utilitzat perquè les dades d'un vídeo o imatge ocupin menys. Cal no confondre'l pels contenidors, també anomenats formats, que són els que alberguen fitxers de vídeo, àudio, subtítols, imatges, etcètera.
Amb això ens referim al fet que l'AV1 no afecta el format. Un arxiu MP4, per exemple, pot tenir o no el vídeo comprimit amb AV1, però això no evita que al final l'arxiu segueixi sent un MP4. El mateix passa amb les imatges, pot ser que els formats d'imatge actuals simplement canviïn els seus còdecs per aquest, però mantenint la seva nomenclatura.
Per tant, es tracta d'una tecnologia que serà capaç de fer que els vídeos i les imatges que veus a Internet ocupin menys espai mantenint la seva qualitat, cosa que ajudarà a estalviar dades i a millorar l'eficiència de milers de serveis online. Alguns dels formats de contenidor que adoptaran aquest còdec són els .mp4, .mkv i .webm. També s'estan desenvolupant formats nadius com el .avif per a imatges, que ja s'han provat a Netflix o VLC.
Actualment, els principals navegadors ja estan provant el suport al còdec AV1, tant Firefox com Edge o Chromium, i que aquest últim el suporti vol dir que tant Chrome com altres derivats, com el nou Edge o Vivaldi i molts més, també seran compatibles. També estarà suportat en Android, Windows o GNU/Linux.
Quins són els seus avantatges
Actualment veiem com es busca ser suportat per navegadors, eines i serveis en línia, i que l'últim pas es donarà l'any que ve amb la seva arribada a productes de consum.
El primer avantatge del còdec AV1 la trobarem en una major eficiència dels serveis d'streaming que l'adoptin. La qualitat de les imatges que veus depenen de molts factors, com ara la resolució i la taxa de bits o bittrate. L'AV1 serà capaç de fer que els vídeos mantinguin tota la seva qualitat, però ocupant menys espai i necessitant menys quantitats de taxes de bits.
Això farà que els servidors de les empreses que enviïn els vídeos pateixin menys al transmetre menys dades per mantenir la qualitat, i que els usuaris necessitin un menor ample de banda per assegurar-se aquesta màxima qualitat. De fet, l'AV1 està dissenyat per acabar amb els colls d'ampolla amb què es topava l'emissió de vídeo d'alta qualitat, en 4K o fins i tot en 8K.
Tingues en compte que això tampoc afecta únicament a serveis como Netflix i YouTube. Ens movem cap a un món al qual fins i tot podrem jugar a videojocs en streaming, de manera que oferir la màxima qualitat d'imatge ocupant el mínim d'espai és clau i vital.
Com hem dit més amunt, l'AV1 pot arribar a superar la compressió de vídeo dels VP9 i HEVC fins a un 40%, encara que el més normal serà un 25%. Això vol dir que si un vídeo comprimit amb HEVC t'ocupa al voltant de 10 GB, si es comprimeix mitjançant l'AV1 podria quedar-se en 7,5 GB mantenint exactament la mateixa qualitat.
L'AV1 també és capaç d'oferir millors qualitats que l'H.265 en igualtat de condicions quan tots dos utilitzen el mateix bittrate. I a les fotos, supera en un 15% en eficiència a l'HEIF, que a la vegada redueix a la meitat la mida del JPEG.
Més enllà del gran múscul que té, el seu altre gran avantatge és que es tracta d'un còdec totalment obert. Qualsevol desenvolupador o usuari pot accedir-hi sense haver de pagar a cap propietari. Això ajudarà a que s'aposti més per ell, ja que davant el dubte de si donar-li la oportunitat a una tecnologia nova sempre serà atractiu que aquesta sigui gratuïta i ofereixi millors resultats.
A més, també compta com hem dit amb el suport de les principals empreses tecnològiques del mercat. Això farà que tant els fabricants com els serveis online apostin per ell, el que a la vegada hauria d'ajudar a estandaritzar-lo arrossegant a la resta de la indústria a adoptar-lo.
Font: Xataka