Més informació

Miquel:  619 83 73 50

David:  629 16 20 32

En què cal fixar-se al comprar una reflex econòmica

Aquests punts t'ajudaran a decidir-te per un bon dispositiu.

Per fi t'has decidit a comprar un càmera rèflex, però ara t'enfrontes al repte de triar un model adequat a les teves necessitats.

En aquesta guia volem donar-te alguns punts sobre en què t'has de fixar al comprar una càmera rèflex econòmica.

Triar una càmera rèflex és senzill: el què és complicat és comprar la càmera rèflex que necessites al preu més assequible possible. Per això, necessites tenir en compte una sèrie de característiques per no pagar més per prestacions que realment no necessitaràs.

És possible que al principi intimidi l'enorme quantitat de funcions i característiques, però si encara no domines les tècniques fotogràfiques, moltes d'aquestes característiques no et seran útils, pel que no val la pena pagar més per la càmera. Com es sol dir, la càmera no fa al fotògraf.

El gran dubte: ¿millor rèflex o sense mirall?

Aquesta és, sens dubte, la pregunta més recurrent per a qualsevol que vulgui comprar una càmera amb objectius intercanviables al 2019. Tant se val si és un fotògraf expert amb molts anys d'experiència o un fotògraf principiant.

Potser és ser extremista, però es podria dir que les rèflex de gamma baixa estan condemnades a l'extinció devorades per les càmeres compactes avançades i les càmeres sense mirall de gamma d'entrada.

Tant a nivell tècnic com de qualitat fotogràfica, les prestacions de les càmeres sense mirall de gamma baixa se situen lleugerament per sobre de les que ofereixen les càmeres rèflex barates, i la competència ha fet que pràcticament s'igualin els preus entre els dos tipus de càmeres.

A més, depenent de les teves aspiracions, és possible que fins i tot et serveixi una càmera compacta avançada. A la majoria dels casos tenen el mateix preu, inclouen modes manuals avançats iguals que els de les càmeres rèflex i integren lents de molt bona qualitat.

Al moment de decidir entre una càmera rèflex i una càmera sense mirall econòmica s'han de tenir en compte factors importants com el pes, el nombre i qualitat d'objectius o la quantitat d'ajudes electròniques que ofereix cada càmera.

Mida i pes de la càmera, una característica clau en la teva càmera rèflex

Quan es veuen a l'aparador, totes les càmeres rèflex són impressionants. Fins i tot quan són de gamma d'entrada. Tenen una mida i pes que transmeten cert respecte i indiquen que el dispositiu que tens entre mans és una màquina de precisió.

No obstant això, a molts usuaris se'ls oblida aquesta sensació quan han de carregar amb gairebé un quilo de càmera al coll durant els seus viatges o excursions.

Encara que la mida o el pes de la càmera pugui semblar una cosa irrellevant, suposa el principal motiu d'abandonament d'aquesta afició ja que són molts els usuaris que prefereixen deixar la seva càmera rèflex al calaix i fer les fotos amb el mòbil o amb una compacta.

La mida i el pes són un dels principals arguments per a considerar la compra d'una càmera sense mirall.

Les càmeres rèflex econòmiques acostumen a tenir una mida i pes més reduït que les de gammes superiors, però si puges mínimament el pressupost ja trobem models que, només el cos, ronda un pes d'entre els 400 i els 500 grams. Ara suma el pes de l'objectiu.

En aquest sentit, cada gram compte i, a igualtat de prestacions i preu, tria sempre la més lleugera. Les teves cervicals ho agrairan.

Un altre aspecte a tenir en compte és la mida. Les rèflex més econòmiques acostumen a integrar menys electrònica que els models de gamma alta, de manera que la seva grandària també és més compacta. Això té la seva part positiva, ja que pots guardar-la en una bossa o motxilla menys voluminosa, però també tindràs una adherència menys estable i els botons i comandaments estaran més junts.

Sensor i megapíxels no és el més important en una rèflex econòmica

A no ser que et vulguis dedicar a fer pancartes de gran format amb les teves fotos, tenir més de 15 o 20 megapíxels al sensor de la teva càmera només serveix per augmentar l'import de la factura al comprar.

Tradicionalment s'ha associat el nombre de megapíxels del sensor amb la qualitat fotogràfica. Això no és del tot cert ja que, a partir d'un nombre de megapíxels, el que preval és la qualitat d'aquests i la quantitat de llum que és capaç de captar el sensor.

Els megapíxels estan relacionats amb la mida de la foto, no amb la seva qualitat. Per posar-ho en perspectiva, has de saber que per imprimir amb qualitat una foto de 10x15cm només necessites 3 megapíxels.

De la mateixa manera, si és la primera càmera rèflex que et compres, no necessitaràs que el sensor de la teva càmera sigui de format complet. Aquest tipus de sensor està indicat per a professionals i encareixen considerablement la càmera.

En el seu lloc, opta per càmeres amb sensors més petits de tipus APS-C o micro quatre terços. Aquest tipus de sensors ofereixen una qualitat excel·lent en la majoria d'escenaris de llum i són perfectes per aprendre fotografia amb una càmera econòmica.

Visor i enfocament, l'avantsala d'una bona foto

Una cosa que es es sol passar per alt a l'hora de triar una càmera de fotos econòmica és la qualitat que ofereix. Si es tracta d'una càmera reflex, el visor és òptic, és a dir, veus al visor exactament el què vols fotografiar, pel que és més senzill ajustar l'enfocament just on t'interessa.

D'altra banda, si el visor és electrònic, fet habitual a les càmeres sense mirall, es tracta d'una petita pantalla que reprodueix el que estaria rebent el sensor, però no és una imatge directa com la dels visors òptics.

En aquest cas, procura que compti amb una quantitat de píxels propera al milió de píxels o superior. Això farà que la imatge que es mostra sigui molt més nítida aconseguint així major precisió en l'enfocament, una cosa essencial per evitar que les fotos et quedin borroses.

Sense deixar de banda un aspecte tan important com és l'enfocament de les fotos, una de les característiques que has de tenir en compte és conèixer quants punts d'enfocament té. Aquests punts d'enfocament són els que el sistema d'enfocament pren com a referència per ajustar l'enfocament de l'objecte que es troba en ells.

Com més gran sigui el nombre de punts d'enfocament millor, ja que un major nombre de referències s'han de tenir en compte per aconseguir l'enfocament adequat amb la teva càmera rèflex. Aquests punts d'enfocament acostumen a aparèixer representats en forma de marques o punts a la pantalla.

Les càmeres rèflex tenen entre 9 i 13 punts d'enfocament, mentre que les càmeres sense mirall poden tenir fins a 430 punts d'enfocament. Comptar amb un major nombre de punts d'enfocament millorarà la precisió, però també la velocitat de l'enfocament fent que et resulti més senzill fer fotos nítides i enfocades correctament.

Si ets principiant, millor una pantalla tàctil i basculant

Moltes càmeres rèflex actuals compten amb pantalles tàctils. Aquesta característica no és la més important, però sí que és cert que els fabricants es veuen obligats a simplificar els ajustos i controls de la càmera fent-los més intuïtius per als usuaris menys experimentats.

Tocar sobre un punt per fixar l'enfocament o canviar la configuració bàsica tocant sobre la pantalla sempre serà més senzill que començar a navegar pels diferents menús de configuració.

Objectius, el factor més decisiu per triar una càmera rèflex

Un dels errors més habituals al comprar un càmera amb objectius intercanviables és la de destinar tot el pressupost disponible a la compra del cos de la càmera, i deixar en segon pla l'elecció dels objectius, que habitualment es limiten als objectius de kit que es venen al costat de la càmera.

Aquests objectius ofereixen una qualitat limitada que, si bé per donar els primers passos en fotografia et serviran perfectament, a mesura que adquireixis coneixements i milloris la teva tècnica, començaran a resultar insuficients en termes de nitidesa i lluminositat.

Per anar bé, caldria destinar la meitat del pressupost inicial al cos i l'altra meitat a l'objectiu, i fins i tot augmentar aquest percentatge cap a la part de l'objectiu.

Per als principiants pot resultar xocant gastar el mateix en l'objectiu que en el cos, però el motiu és molt senzill: et caldrà canviar la teva càmera al cap d'uns determinats anys, però un bon objectiu pot durar-te tota la vida.

L'elecció de la teva nova càmera rèflex sempre s'ha de prendre amb la vista posada al futur. Per tant, cal tenir en compte la varietat d'objectius compatibles amb aquesta muntura, i si aquests cobririen les teves necessitats en el futur. D'aquesta manera, et resultarà molt senzill actualitzar el teu equip de fotografia amb un nou objectiu i ampliar les teves opcions fotogràfiques.

Connectivitat, el Wi-Fi ja és gairebé obligat

Un altre dels aspectes rellevants a l'hora de triar una càmera de fotos és comptar amb connectivitat sense fils. Està molt bé que la càmera tingui ports HDMI, USB o d'àudio, però també has de tenir en compte que integri Bluetooth, GPS o Wi-Fi.

Això a primera vista pot semblar una cosa totalment prescindible, però té tot el sentit quan et trobes de viatge i vols compartir amb els teus amics i familiars o en xarxes socials les fotos dels llocs que has visitat.

Si no comptes amb connectivitat sense fils, probablement hauràs d'esperar fins al final del dia per connectar la càmera o la targeta de memòria a un ordinador i transferir totes les fotos per enviar-les.

En canvi, si la càmera ja ve amb Wi-Fi integrat, podràs connectar-la amb el teu smartphone i importar les fotos que més t'agradin al teu mòbil per compartir-les en qüestió de segons.

Bateries i accessoris, detalls que sumen

En comprar un mòbil una de les primeres coses que mires és l'autonomia de la bateria, per què no fer el mateix amb la bateria de la càmera rèflex? Al cap i a la fi, la capacitat de la bateria és la que determinarà la quantitat de fotos que podràs fer abans de fer una parada tècnica per carregar-la o posar la de recanvi.

En una càmera rèflex l'autonomia de la bateria oscil·la entre els 800 i els 1.500 trets, mentre que a les càmeres sense mirall el nombre descendeix fins a un marge d'entre 200 i 450 trets.

Poden semblar molts, però si es tenen en compte les fotos que es rebutgen al moment i que durant la fase d'aprenentatge es necessiten més trets per aconseguir la foto que busques, aquesta dada pot ser important per a estar preparat i equipar-te amb una o més bateries addicionals.

 

Font: ComputerHoy