Més informació

Miquel:  619 83 73 50

David:  629 16 20 32

Consells pel manteniment de la teva càmara reflex

Així podràs allargar la vida del teu dispositiu.

La neteja i el manteniment de la càmera rèflex són importantíssims. Si ens agrada la fotografia, qualsevol excusa és bona per sortir a passejar amb la càmara rèflex per capturar instants: sortides, accions quotidianes, excursions amb els amics, etc. i pot ser que més d'un es trobi amb taques al sensor o el mirall que cal eliminar per gaudir de la fotografia.

Portem uns consells de neteja per fer un repàs per les parts més importants de la nostra càmera per aprendre a netejar parts tan delicades com el sensor o el mirall.

El cos, els dials i els botons

Netejar el cos de qualsevol brutícia visible és fàcil. La cosa es complica quan intentem accedir als petits buits que deixen els dials, els botons i el visor òptic, que semblen imantar la brutícia.

La solució per netejar aquestes zones difícils passa per un escuradents i un drap de cotó com una samarreta vella o un drapet microfibra humitejat en alcohol. Millor evitar l'ús de bastonets de les orelles perquè, a més de que poden ser massa gruixuts per a aquestes zones, poden ser contraproduents a causa de la cel·lulosa que desprenen quan netegem amb ells.

Cal fer especial incidència en la neteja del visor òptic per ser una zona important però difícil d'accedir. Per netejar la pantalla LCD es recomanable portar sempre a sobre un drapet de microfibra per retirar el griex facial que pugui estar adherit quan fem ús de la galeria o el Live View.

La cristalleria, lluent

Una altra de les zones crítiques de neteja és l'objectiu. Hi ha molts fotògrafs que tot i netejar l'element frontal de l'objectiu, ho fan malament. Per exemple, hi ha qui dóna una passada amb la samarreta que porti posada, quan és gairebé pitjor que no netejar-lo.

Per neteges normals, el més habitual és utilitzar un drapet de microfibra per retirar les taques petites, podent-lo humitejar en aigua si es tracta de taques una mica més rebels. No ens oblidem que l'objectiu té dos elements a la vista, i que moltes vegades netegem el frontal oblidant-nos del darrere.
De tant en tant és recomanable treure l'objectiu i donar-li una passada a l'element del darrere i els contactes, revisant de passada els següents elements de la nostra llista: el mirall i el sensor.

Mirall i sensor

Els fotògrafs són gent meticulosa. Els hi agrada que tot estigui en perfectes condicions i per això conèixer com netejar el sensor és vital perquè les imatges llueixin perfectes.

Quan treiem l'objectiu, el primer que veiem és el mirall, aquesta peça que redirigeix la llum cap al pentraprisma òptic. Que el mirall tingui un gra de pols farà que es vegi a través del visor de forma immediata, però no cal preocupar-se ja que aquesta mota no sortirà a la fotografia final.

Per netejar el mirall, tan sols hem de retirar l'objectiu i amb una lleugera declinació, podem passar un pinzell de truges molt fines i suaus perquè les motes es desenganxin i caiguin fora de la cambra. Si tan sols movem la pols i no la treiem de la càmera, no serveix de res.

Quan parlem del sensor, ja parlem de paraules majors. Es recomanable encarregar la neteja d'un element tan especial a un servei tècnic professional. Si ens decidim a aventurar-nos nosaltres mateixos, la millor opció probablement seran els bastonets tipus escombreta.

Després d'humitejar amb alcohol isopropílic o similar una de les parts i realitzar una passada, eixuguem i comprovem l'eficàcia fotografiant una superfície uniforme i ben il·luminada amb el diafragma tancat al màxim. Si tot ha sortit bé, no hauríem de veure cap tipus de taca a la fotografia. Si encara observem defectes en la imatge, podem provar a fer una segona passada amb alcohol per afinar la neteja.

Mai hem d'introduir aire a pressió o amb una pera al sensor, ja que correm el risc de danyar el sensor o introduir més porqueria a la càmera, cosa que només agreujarà el problema.

Aigua i càmeres, mala combinació

A la platja a l'estiu o a llacs d'excursió a l'hivern cal ser curós amb la nostra càmera per evitar una esquitxada. A no ser que disposem d'un vestit hermètic per protegir l'equip, no es recomanable ni acostar-nos a l'aigua amb una càmera a la mà. De fet, ni tan sols es bona idea anar a la platja perquè el vent pot colar petits granets de sorra dins la càmara.

En qualsevol cas, el més important davant un esquitx passa per apagar la càmera immediatament o no encendre-la i extreure parts com la bateria, la targeta de memòria i l'objectiu. És important airejar a l'ombra, ja que el sol directe pot danyar el cos i fins i tot provocar danys en el circuit. És possible utilitzar l'assecador de pèl a una distància molt prudencial i amb calor baix, vigilant que l'equip no es calenti, amb l'únic propòsit de ventilar i retirar la humitat.

En cas d'encendre-la després d'un temps prudencial i no s'encengui, malauradament la solució passa pel servei tècnic per a que en faci una revisió més profunda.

 

Font: Xataka Foto