Amb el temps, els ordinadors van perdent agilitat.
Estrenes ordinador i, al cap de pocs minuts, et sembla la millor compra que has fet. La rapidesa amb la que s'executen els programes, l'excel·lent navegació per Internet i el poc temps que es dedica a carregar aplicacions, fa que no et vulguis tirar enrere de la compra.
Tot i així, com la majoria de la tecnologia, quan ja porta cert recorregut, l'agilitat va disminuint.
En el cas que ens ocupa, l'ordinador va deixant de ser la millor compra que vàrem fer, ja que anem comprovant que la rapidesa ja és relativa, els programes tarden més a obrir-se i, al instal·lar o desinstal·lar programes el temps de càrrega és major.
Podríem dir que l'eficiència que vàrem comprovar els primers dies, s'ha convertit en petites estones que hem d'esperar, en contrast dels breus instants dels primers dies, per a poder navegar per la nostra màquina.
Si ens trobem en aquest punt o volem allargar el fet d'arribar-hi, podem realitzar amb certa regularitat, els passos següents:
- Utilitzar un disc dur extern. Si treballem amb un volum considerable d'arxius, és convenient fer còpies de seguretat a un dispositiu extern. D'aquesta manera, si succeís el més temut, mai perdríem del tot els arxius, ja que els podríem recuperar del disc dur extern.
- Netejar l'escriptori. Com si estiguéssim a l'habitació de casa, hem de pensar igual amb l'escriptori de l'ordinador. Quan més ordenat i net, millor podrem treballar.
- Elminar arxius. Si tenim instal·lats programes o tenim guardats documents que no utiltzem, el més adequat serà eliminar-los definitivament. La millor manera serà eliminant-los també de la paperera de reciclatge, buidant la mateixa.
- Un antivirus només si ho creus convenient. Si utilitzes ordinadors i accés a Internet de manera periòdica, segurament coneixeràs les precaucions que cal tenir per evitar atacs maliciosos: no instal·lar programes de procedència desconeguda, no caure en el phishing, utilitzar bones contrasenyes, etc. Per aquest motiu, un antivirus no és sempre necessari, ja que a vegades fa feina extra i també augmenta el temps de càrrega d'arxius.
- Actualitzacions esporàdiques. No sempre cal descarregar les últimes actualitzacions, perquè mai és garantia de que siguin del tot actualitzacions importants. D'aquesta manera, la recaomanació rau en que és important actualitzar per a mantenir l'ordinador relativament a la última versió, però no cal aplicar totes les actualitzacions.
- Tenir un informàtic accessible. Si correm riscos, ho hem de fer minimitzant-los. Per això, sempre és bo conèixer un informàtic que ens pugui treure d'un compromís eventual.
Amb aquestes indicacions, podrem fer que la nostra màquina no defalleixi tant ràpidament i puguem disfrutar més l'agilitat dels primers dies.