Més informació

Miquel:  619 83 73 50

David:  629 16 20 32

La importància de fer còpies de seguretat

Poc temps que invertiràs molt bé protegint els teus arxius.

Imagina que de cop i volta tota la informació i els arxius que emmagatzema el teu ordinador (documents, fotografies, contrasenyes, missatges de correu electrònic, etc) desaparegués sense avisar?

Ningú hi està disposat i de ben segur que seria un bon ensurt inicial, que es convertiria en realisme quan t'adonessis del què significa no poder accedir a la informació tant valiosa que tenies fa pocs segons.

Segur que alguna vegada has experimentat aquesta sensació: qualsevol dia a casa, a la oficina o un altre lloc, el dispositiu es va parar i, al reiniciar, vas notar alguna cosa diferent, que no era com abans. Vas començar a navegar per les carpetes i vas poder comprovar que alguns o tots els documents havien desaparegut, sense avisar.

Els ordinadors no són immunes a les avaries del disc intern, virus o, fins i tot, eliminacions accidentals per falta d'atenció. Per això, ser conscients de la importància de realitzar una còpia de seguretat o "backup" (i fer-la) periòdicament, ens ajudarà a prevenir la pèrdua de dades.

Des d'iPremsa volem mencionar algun punts importants:

1. Cobertura
Un mètode per saber fins a on abarcar al fer la còpia, és fer-se la pregunta "quines dades trobaríem més a faltar si es perdéssin?".

2. Integritat en les dades
Abans de copiar, cal comprovar si les dades que volem traslladar, estan en bon estat o ja estan infectades.

3. Freqüència
Quan més s'expremi l'ordinador, més còpies de seguretat caldria fer-li. Si s'hi treballa diàriament, també. És així pel fet de que les dades estan en constant modificació, però si tan sols es programa una còpia de seguretat al mes, en cas de pèrdua abans de la data de la còpia, totes les modificacions recents es perdran.

4. Separació
Després de realitzar les còpies és important que no totes es guardin en el mateix lloc. Hem de arxivar i distribuir les còpies en llocs diferents perquè en cas de pèrdua, robatori o catàstrofe natural, puguem recuperar, com a mínim, una de les còpies.

5. Històric
És mala idea guardar tan sols l'última còpia realitzada, com a mínim durant un temps prudencial. Per exemple, si avui comprovem que ha desaparegut un arxiu important i en restaurar la còpia de seguretat d'ahir aquest no hi fos, es podrà retrocedir en el temps fins trobar-lo.

6. Proves
Ja hem realitzat còpies de seguretat de tot el necessari, amb una freqüència periòdica i guardat en diferents llocs. Ara toca un fet no menys important que la resta: comprovar que realment aquestes còpies funcionen correctament. Per a això, cal fer proves de restauració imaginant que es necessita un arxiu determinat i comprovant que realment s'ha desat.

7. Seguretat
Cal protegir les dades de la còpia de la mateixa manera que ho fem amb les dades originals al nostre ordinador. No serveix de res protegir el nostre ordinador amb les millors mesures de seguretat si després les nostres dades de la còpia són accessibles fàcilment.

Amb aquests punts, esperem que comencis a realitzar les còpies de seguretat segons el comentat anteriorment.